Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
24.1.2003 / LF
Svin- och fjäderfäsektorn oroar SLC-styre
Strukturutvecklingen inom svin- och fjäderfäsektorn var återigen ett tema som väckte diskussion på SLC:s styrelsemöte i onsdags. Trots att ett stopp för ansökan om investeringsstöd nu är i kraft, kommer de ansökningar som redan finns inlämnade till TE-centralerna att öka svinköttsproduktionen med över 10 procent om de förverkligas.
De hotbilder som nu målats upp om överproduktion kan enligt styrelsen även leda till att en del av de producenter som tänkt utvidga, minskar storleken på tillbyggnaden, eller helt låter bli att investera och bygga till.
Styrelsen diskuterade även förutsättningarna för att gradera det nationella stödet till svinproduktionen. För närvarande har tanken på att gradera det nationella stödet till svinproduktionen enligt produktionsmängden, närmast diskuterats inom SLC. Idén har ännu inte fått understöd vare sig i MTK eller jord- och skogsbruksministeriet.
Beträffande förhandlingarna om artikel 141 diskuterade styrelsen de möjliga nivåerna på stödet och konstaterade att det är viktigt att få till stånd ett långvarigt stöd med en stödnivå som inte är sjunkande.
I förhandlingarna om stödet enligt artikel 141 finns det inga skilda målsättningar preciserade för ett stöd till jordbruk i skärgården. Styrelsen konstaterade att man snabbt borde utarbeta ett förslag till stöd som skulle beakta särförhållandena i skärgården.
Styrelsen konstaterade att även det nya förslaget till halvtidsöversyn av EU:s jordbrukspolitik verkar ha mycket negativa följder för jordbruket i Finland. Speciellt inom mjölk- och nötköttssektorn är hotbilderna stora.
De aviserade sänkningarna av mjölkpriset kommer att leda till stora förluster hos jordbrukarna, även om sänkningarna delvis kommer att kompenseras med ett direktstöd.
Enligt vissa beräkningar kommer förlusterna att uppgå till 5 cent per producerad liter mjölk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab