Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
24.1.2003 / LF
Strandängar kan ge specialkött
- Naturbetesprojektet går ut på att med hjälp av betesgående nötdjur återställa betesmarkerna och samtidigt producera ett smakligt nötkött. Köttet säljs sedan till de restauranger som är med i GastroBotnia Livsmedel-projektet.
Så här beskriver ÖSL:s Jan-Olof Johnsson naturbetessatsningen som är under arbete inom ramen för GastroBotnia-projektet som pågår i Kvarkenregionen. Projektet köper tjänster av lantbrukssällskapet.
Naturbetessatsningen sker i samarbete med miljöcentralen.
- För att produktionen skall vara något så när lönsam måste jordbrukaren få specialmiljöstöd och då skall områdena godkännas av miljöcentralen. Där har man också kännedom om var naturbetesområden finns, men alla är inte inventerade av miljöcentralen. För att få veta var lämpliga områden finns riktar vi informationen till hela svenska Österbotten.
Jan-Olof Johnsson räknar med att det blir fråga om små volymer med specialkött.
- Enskilda producenter kommer att ha ett mindre antal djur på naturbete, kanske handlar det om maximalt ett tiotal på varje ställe. Min målsättning är att det skulle handla totalt om cirka hundra djur. Vi räknar med att från regionen få fram ett kött med mervärde.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab