Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
24.1.2003 / LF
Brist på inhemsk råvara till pilflätning
I England är de dyra staketen av flätad pil en statussymbol och de danska trädgårdsskulpturerna blir allt mer invecklade konstverk. I Finland har pilflätningen fått fotfäste på nytt efter att en tid ha varit så gått som bortglömd. Men bristen på inhemsk odlad pil är stor. De fåtal inhemska odlare som finns i dag säljer sin pil redan innan den är skördad.
I ett projekt som pågick 1998-2000, grundades totalt sju odlingar. Alla odlare som deltog i projektet har beslutat att utvidga sina odlingar. Dessutom har det grundats några nya odlingar runt om i landet. Odlarna har som mål att öka sina videodlingar från två hektar till cirka tio hektar på ett par år.
- Att börja odla pil är enkelt, eftersom vid rätt tidpunkt tagna sticklingar gror med nästan hundra procents säkerhet, berättar hortonom Pekka Ilén på lantbrukscentralen i Mellersta Finland som ledde projektet.
Av 300 olika sorters pil fann man under projektperioden tjugo speciellt lovande arter. Bland dessa sorter fanns bland annat fem olika sorters rödvide, vitpil, mandelpil, daggvide, korgvide och knäckepil. Fyrisvide gav den största skörden med 37,4 kilogram färska skott per planta. Största antalet skott per planta gav rödvide.
I Finland har man traditionellt använt spån och näver som korgmaterial. Enligt Pekka Ilén utgör den österbottniska kusten ett undantag eftersom de regelbundna översvämningarna och höjningen av jordmånen där har upprätthållit och skapat nya växtplatser för vide.
Då tillgången på vide varit bra utvecklades det i Österbotten en pilhantverkstradition. Än i dag upprätthålls traditionerna i Österbotten av ett fåtal korgflätare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab