Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
23.1.2003 / NSP
Ställningstagande från NSP

141-stödförhandlingarna måste nu tas i på allvar

Det aktuella förslaget till reform av EU:s jordbrukspolitik skapar ytterligare tryck på Finland att lyckas i de förestående förhandlingarna med EU om ett fortsatt nationellt stöd även i södra Finland. Nuvarande rätt att betala ut nationellt stöd till husdjurs- och växthusproduktionen i södra Finland är i kraft i endast 11 månader till. Kommissionens reformförslag skulle om det förverkligas slå mycket hårt mot det finländska jordbruket. Utan förhöjda nationella stöd skulle det medföra en utslagning av speciellt mjölkproduktionen i södra Finland.

NSP kräver att jord- och skogsbruksministeriet och regeringen omgående slår fast Finlands förhandlingskrav och på allvar inleder förhandlingarna med EU-kommissionen om fortsatt rätt att betala nationellt stöd även i södra Finland. Stödet är livsviktigt för bl.a. de nyländska producenterna. NSP anser att man bör sträva efter ett enhetligt stödsystem för hela landet. Den nuvarande situationen med ständigt sjunkande stöd i södra Finland och ovisshet om stödets fortsättning och villkoren är helt oacceptabel och medför att husdjurs- och växthusproduktionen i södra Finland sätts i en ohållbar situation.

Finland bör kräva och förhandla fram ett långvarigt stödsystem även för södra Finland där stödnivån är bestående på en högre nivå än idag. D.v.s. ett motsvarande stödsystem som gäller för de mellersta och norra delarna av landet. För producenterna är det, bl.a. med tanke på planeringen av investeringar och den kommande produktionen, viktigt att få besked om förhandlingsresultatet möjligast fort, helst redan under våren. Ministeriet och regeringen bör därför med full kraft driva frågan framåt redan före riksdagsvalet. För att på bästa möjliga sätt tillvarata Finlands intressen är det likaså viktigt att alla beslutsfattare, partier, riksdagsmän och -kandidater står eniga bakom dehär 141-kraven och aktivt arbetar för att driva igenom dessa för att trygga en fortsatt inhemsk livsmedelsproduktion.

NYLANDS SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTFÖRBUND - NSP

Tilläggsuppgifter:

Sune Eliasson tel. 0400 102202

förbundsordförande

Bjarne Westerlund tel: 09-601588, 040 5037188

verksamhetsledare

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab