Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
17.1.2003 / LF
Fischler anser att CAP-reformen kan öka jordbrukets inkomster
EU:s agrarkommissionär Franz Fischler hävdar att den föreslagna mellanreformen av CAP inverkar positivt på lantbruksinkomsten. Det framgår av nya studier kring reformens konsekvenser som EU-kommissionen har låtit utföra. Fischler lägger nästa vecka fram en förnyad version av sitt reformförslag, men ändringarna väntas bli små. Den kontroversiella frikopplingen finns kvar.
Franz Fischler baserar sin åsikt på sex oberoende studier över möjliga konsekvenser av förslagen i mellanöversynen. Enligt studierna borde reformförslaget höja lantbrukarnas inkomster. Effekten på marknaderna förblir minimala. Inte heller överföringen av stöd till landsbygdens utveckling, den så kallade moduleringen, bör ha nämnvärd effekt på marknaderna.
- Resultatet visar att vi är på rätt väg med reformen, sade Fischler vid onsdagens presentation av CAP-studierna.
Han underströk att en frikoppling av stöden från produktionen ingalunda medför att bönderna lämnar sina åkrar vind för våg. I stället uppmuntras de att bruka sina åkrar så effektivt som möjligt. Resultatet är att inkomsterna stiger.
De vidlyftigaste konsekvenserna är att vänta inom köttproduktionen, medan spannmålsodlingen berörs minimalt.
- Köttproduktionen väntas sjunka med omkring tre procent från 2004 till 2009. Men detta utjämnas av en sjuprocentig prisstegring under samma period. Sluteffekten blir en ökning med fyra procent, menade Fischler.
Senaste oktober manglade Tyskland och Frankrike fram en överenskommelse om lantbruket i samband med EU-utvidgningen. Avtalet slog fast ett tak för lantbrukets utgifter fram till 2013. Då trodde många att den kontroversiella mellanöversynen skulle vara slutbehandlad. Men nästa vecka lägger Fischler fram en reviderad version.
Det uppdaterade förslaget presenteras officiellt nästa onsdag. EU:s lantbruksministrar ska ta den första diskussionen om nyheten under årets första möte den 27 och 28 januari. Experterna räknar med att oenigheten fortsätter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab