Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
17.1.2003 / LF
Oljeväxtpriserna steg med 10 procent
Grundpriset för rybs och raps för innevarande skördeår har fastslagits till 271,55 euro per ton. Senaste år var grundpriset 249 euro per ton, vilket för att prishöjningen är närmare 10 procent.
Grundpriset består i praktiken av medelpriset för rybs och raps på den franska Matif-börsen under tidsperioden september till december. Enligt Jukka Hollo på Raisio-bolagen används grundpriset i denna form endast i Finland. I de övriga EU-länderna använder man sig av olika former av dagspris för oljeväxterna.
Villkoren för bland annat betalningstidtabellen och kvalitetsprissättningen bestäms i det avtal som görs mellan industrin och producenterna. Förhandlingarna om branschavtalet för nästa år inleds om några veckor. Enligt Jukka Hollo brukar man inom oljeväxtsektorn få avtalen klara i god tid före odlingssäsongen.
Jukka Hollo är även optimistisk när det gäller odlingsarealerna för rybs under inkommande odlingssäsong. Senaste år uppgick arealen för rybs till 66.000 hektar. I år hoppas Hollo att arealerna skall nå upp till 70.000-80.000 hektar.
Priset verkar hålla sig på en stabil nivå för närvarande. Hollo tror att odlingen av rybs och raps kommer att hålla sig på ungefär samma nivå i Europa även de närmaste åren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab