Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
17.1.2003 / LF
Lantmäteriverket utreder behov av nyskifte i Nyland och Åboland
Lantmäteriverkets kampanj om större åkerskiften som påbörjades förra året fortsätter i år. Nu undersöks Borgå, Askola, Sammatti och Sjundeå i Nyland samt Kimito, Dragsfjärd och Västanfjärd i svenskspråkiga Åboland.
Kommunerna som undersöks valdes av en expertgrupp bestående av representanter från TE-centralerna, producent- och landskapsförbunden, lantbrukssällskapen och Lantmäteriverket. Utgångspunkten var att de utvalda kommunerna så bra som möjligt skulle representera landskapet överlag.
- Meningen är att få en överblick av situationen i de olika landskapen för att sedan diskutera vidare om parcellindelningen, säger Väinö Ylikangas, som är projektansvarig på Lantmäteriverket.
I Österbotten har undersökningarna redan gjorts. Av de svenskspråkiga kommunerna granskades Kristinestad, Nykarleby, Oravais och Korsnäs. Hittills har cirka tio ansökningar med begäran om vidare utredning av enskilda gårdars skiften inkommit till Lantmäteriverket från jordbrukare i dessa kommuner. Från hela Österbotten har över 40 ansökningar lämnats in.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab