Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
17.1.2003 / LF
Atria firar 100 års jubileum
Charkuteri- och färdigmatföretaget Atria Oyj firar i år 100 års jubileum. Under sina hundra år i branschen har företaget vuxit till det näst största livsmedelföretaget i Finland och det största i Norden inom sin egen sektor. Trots målsättningarna utanför Finlands gränser ser man fortfarande hemlandet som den viktigaste marknaden.
- Vi kommer även i framtiden att satsa på inhemska råvaror, försäkrar koncernens vd Seppo Paatelainen.
Atrias äldsta del, andelsbolaget Kuopion Karjanmyyntiosuuskunta KKO, grundades i januari 1903. De två andra företagen som utgör grunden i koncernen är Itikka Osuuskunta, grundat 1914, och Österbottens Kött, grundat 1934.
Namnet Atria används som produktnamn av andelsslakterier sedan 1963, och 1994 döptes hela koncernen till Atria. Atria har i dag cirka 3.700 anställda och hade 2001 en omsättning på 637 miljoner euro. Huvudkontoret ligger i anslutning till den största produktionsenheten i Nurmo. De två andra produktionsenheterna ligger i Kuopio och Kauhajoki.
Atria exporterar till 25 olika länder, bland dem de nordiska länderna, USA, Japan, Korea och Spanien. I praktiken exporteras främst kött. Ett av de viktigaste företagsköpen gjordes 1997, då Atria köpte svenska Lithells Ab.
Marknadsställningen i Sverige stärktes ytterligare förra sommaren med köpet av Samfood & Co AB från Lantbrukarnas Riksförbund LRF. Med köpet av Samfood blev Atria inom sin egen sektor Nordens största tillverkare av produkter för detaljhandel och storkök.
Jubileumsåret firas med olika evenemang. I mars startar ett projekt för unga kockar i vilken 100 personer mellan 18 och 25 år med anknytning till livsmedelsbranschen deltar. Under tre veckoslut ska kursdeltagarna få lyssna till experter av olika slag som berättar om möjligheterna inom branschen i dag, om produkterna och de egna karriärmöjligheterna. De bästa idéerna som kläcks under kursen sammanställs i en kokbok.
För konsumenten märks Atrias jubileum tydligast den 14 juni. Då tävlar hundra utvalda kandidater om FM-titeln i grillning på Finnair Stadion i Helsingfors.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab