Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
16.1.2003 08:12:58 / Agrolink
Regionalisering av jordbruksförvaltningen föreslås

I jord- och skogsbruksministeriets regionaliseringsutredning föreslås att vissa funktioner som handhas av jordbruksministeriet och dess informationscentral skall överföras till ett av ministeriet etablerat regionalt kontor utanför huvudstadsregionen. I utredningen uppskattas att man på lång sikt etappvis kunde överföra arbetsuppgifter motsvarande 150 manår till regionkontoret. Den slutliga målsättningen med den etappvisa regionaliseringen kunde vara ett nytt regionaliserat centralt ämbetsverk inom jordbruksförvaltningen.

Som utgångspunkt för utredningen stod den sittande regeringens förvaltningspolitiska mål, av vilka de två viktigaste är att reformera centralförvaltningens verksamhet och struktur samt att överföra funktioner inom centralförvaltningen till områden utanför huvudstadsregionen. Utredningen har gjorts av biträdande avdelningschef Heimo Hanhilahti och konsultativa tjänstemannen Risto Yrjönen under ledning av kanslichef Jarmo Vaittinen.

Enligt utredningen bör regionaliseringsbesluten fattas under 2003 och förberedelserna för projektet genomföras så att det under 2004 och 2005 skulle finnas förutsättningar att omlokalisera de första funktionerna. En mera omfattande regionalisering skulle inledas 2006 och 2007.

Enligt regionaliseringsutredningen skall i första hand sådana arbetsuppgifter och funktioner vid ministeriets jordbruksavdelning och informationscenter som är lämpade för distansarbete och som inte kräver intensiv daglig kontakt med ministeriet eller andra instanser överföras till det ministeriets regionala kontor. I omlokaliseringen utnyttjas frivillighet och personalavgång.

I utredningen har man gjort en preliminär jämförelse av olika lokaliseringsalternativ. Det ideala alternativet skulle vara att ministeriets regionala kontor är beläget omkring hundra kilometer från huvudstadsregionen, med goda trafikförbindelser till Helsingfors. Enligt utredningen utgör Tavastehus och Lahtis de bästa lokaliseringsalternativen.

I utredningen föreslår man dessutom att Livsmedelsverket, Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel samt Kontrollcentralen för växtproduktion skall slås ihop till ett nytt ämbetsverk inom branschen, dit man samtidigt skall överföra de verkställande funktionerna vid ministeriets livsmedels- och hälsoavdelning. Ämbetsverket som är ämnat att bildas enligt koncernmodell skulle ha en smal centralförvaltning och en generaldirektör samt starka organisatoriska funktioner och enheter. De övriga avdelningarna vid ministeriet har bara få funktioner som skulle kunna överföras exempelvis till TE-centralerna.

Beträffande Skogsforskningsinstitutet och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet föreslår utredningen inga nya regionaliseringsåtgärder. Utredningen föreslår att enheterna vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi skall slås ihop till starkare regionala aktörer. En skild plan bör göras upp för en eventuell regionalisering av Lantmäteriverkets riksomfattande funktioner i Helsingfors.

Närmare information lämnas av:
kanslichef Jarmo Vaittinen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53303, ministerns specialrådgivare Elina Ussa, tfn 050-528 6681


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab