Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.1.2003 / LF
Mjölkkvoten överskrids med 45 miljoner liter
Enligt nuvarande prognoser så kommer den nationella mjölkkvoten under detta kvotår att överskridas med endast omkring 45 miljoner liter, uppger Hanna Leiponen vid jord- och skogsbruksministeriet. Den prognos som Leiponen hänvisar till gjordes av Elintarviketieto Oy i slutet av senaste år.
Enligt en uppföljning som Hanna Leiponen själv har gjort hade mjölkkvoten vid utgången av november fyllts till 66 procent, då två tredjedelar av kvotåret hade gått. Kvotåren sträcker sig från början av april till utgången av mars.
Om utvecklingen följer prognosen kommer överskridningen för kvotåret enligt Leiponen att vara något under två procent. Den totala årliga nationella mjölkkvoten för Finland är 2.387 miljoner liter.
Även Mats Nylund som är SLC:s representant i den så kallade mjölkdelegationen är glad över att trenden inom mjölkproduktionen har vänt. Men enligt Nylund så måste överskridningen ännu minskas från de nu beräknade 45 miljoner litrarna.
I våras beslöt mjölkdelegationen att de producenter som överskrider sin gårdsvisa kvot måste betala en förskottsavgift på 20 cent per liter mjölk. Enligt Nylund är branschen helt överens om att mjölkproduktionen måste dras ner ytterligare så att den närmar sig den nationella kvoten.
- Om de åtgärder som nu vidtagits inte räcker, så kan man bli tvungen att ta till kraftigare åtgärder, menar Nylund.
Även om många mjölkproducenter ännu har långt kvar till taket på den egna mjölkkvoten så finns det också sådana som kommer att överskrida den gårdsvisa kvoten rejält. Enligt Hanna Leiponens beräkningar så överskred 700 producenter sin gårdskvot redan i slutet av november, då en tredjedel av kvotåret var kvar. Överskridningarna var i det skedet redan i medeltal 12-13 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab