Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
10.1.2003 / LF
Endast små höjningar av försäkringspremier för jordbruket i sikte
Under den senaste tiden har det inträffat en del stora bränder inom jordbruket. Enligt uppgift har antalet stora bränder med skador större än 85.000 euro fördubblats under senaste år. Men på försäkringsbolaget Veritas, som har en hel skadeförsäkringar bland jordbrukarna i Svenskfinland, orsakar inte bränderna något större tryck på försäkringspremierna.
- Vi har bara haft en större brand bland försäkringstagarna inom jordbrukssektorn senaste år, berättar Fredrik Elgh på Veritas.
Den branden sätter ingen större press på att höja försäkringsavgifterna. Däremot har skadestatistiken i övrigt varit hög för lantbruksföretagarna senaste år, vilket gjorde att Veritas vid årsskiftet kände sig tvunget att höja premierna med tre procent.
Enligt Fredrik Elgh är det inte fråga om någon drastisk försämring av skadestatistiken eller att någon speciell typ av skador skulle ha ökat. Höjningarna av premien är helt i nivå med ökningen av skadestatistiken.
Inte heller de lokala försäkringsföreningarna har haft så stora känningar av bränder eller andra större skador att premierna direkt kommer att höjas. Ett visst tryck finns det ändå på att höja premierna uppger Johan Svahnström som är chef för Nagu lokalförsäkring.
- Men konkurrensen inom branschen är så hård att några större höjningar blir det inte fråga om, tillägger Svahnström.
Stora bränder orsakar stora enskilda ersättningsbelopp, men Fredrik Elgh på Veritas berättar att bränderna i allmänhet inte är någon stor kostnadspost för försäkringsbolaget jämfört med skador på grund av läckage.
Även Johan Svahnström konstaterar att rörläckagen står för en stor del av skadeersättningarna. Ersättningarna för läckageskador är enligt Svahnström i allmänhet mer omfattande för bostadshus än ekonomibyggnader. Det beror helt enkelt på att ekonomibyggnaderna inte får så omfattande skador även om ett rör börjar läcka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab