Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.1.2003 / LF
Äppelträdens frostskador märks först på sommaren
Den rekordkalla vintern har väckt oro bland äppelodlarna. Hur omfattande frostskador äppelträden fått den här vintern framkommer först på sensommaren. Äppelträdet kan blomma, men om barken är svårt skadad börjar trädet vissna efter midsommaren.
I Finland övervintrar äppelträden i hård kyla ungefär vart tionde år. Enligt trädgårdsförbundet Puutarhaliitto är det svårt att på förhand säga hur omfattande skador köldknäpparna förorsakar. Vissa vintrar förorsakar kölden inte speciellt stor skada medan den andra år tar kål på en stor del av träden.
Speciellt nya importerade sorter har haft svårt att överleva de finländska vintrarna. Unga träd tål i allmänhet kyla bättre än äldre. Hur bra ett äppelträd klarar vintern beror på flera saker, bland annat när vintern börjar, vattensituationen på hösten, årets äppelskörd och mängden snö.
Ett kraftigt växande träd är ofta mera känsligt än ett träd som får växa på naturens villkor. Kvävegödsling, droppbevattning och andra metoder som används för att öka tillväxten är inte alltid det bästa med tanke på trädets köldtålighet.
Det kan löna sig att avvakta innan man fäller ett frostskadat äppelträd. Många träd vaknar till liv på nytt efter att de fått stå i fred en tid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab