Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
10.1.2003 / LF
Stöd för utvecklingsprojekt är nu i kraft tills vidare
Statsrådets finansutskott godkände förra veckan en förordning från jord- och skogsbruksministeriet som stadgar om stödet till utvecklingsprojekt på landsbygden från och med 2003 och framåt.
Det är TE-centralerna som fattar beslut om finansiering av projekt i anslutning till det regionala utvecklingsprogrammet för landsbygden ALMA, mål 1-programmet, Leader+ samt Interreg. Jord- och skogsbruksministeriet fattar å sin sida beslut om riksomfattande forsknings- och utvecklingsprojekt.
Eftersom verksamheten verkar ha hittat sina banor både i fråga om de riksomfattande projekten och programprojekten, torde det inte längre finnas behov att förnya förordningarna varje år. Således är förordningen nu i kraft tills vidare. Stöden hålls på samma nivå som under 2002.
Statsrådets finansutskott beslöt också att godkänna jord- och skogsbruksministeriets förordningsändring om stöd för struktur- och motsvarande företagsåtgärder för gårdsbruk.
I och med detta fortsätter man egentligen tillämpningen av den förordning som gavs för år 2002, men villkoren ändras på vissa punkter. Ändringarna gör det möjligt att bevilja stöd till investeringar för företag som inom Leaderplusprogrammets ramar förädlar och marknadsför jordbruksprodukter. Annars beviljas inte stöd för sådan verksamhet ur strukturstöden.
I de EU-delfinansierade programmen har 113,2 miljoner euro beviljats för ändamålet och i räntestödslån 151,4 miljoner. Dessutom kan gårdsbrukets utvecklingsfond bevilja bidrag enligt den dispositionsplan som fastställts för i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab