Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
10.1.2003 / LF
Stöd för mekanisk bekämpning av rotticka är på kommande
Ett nytt stöd för mekanisk bekämpning av rotticka är på kommande. Stödformen har redan godkänts i lag, det vill säga i den lagändring om finansiering av hållbart skogsbruk som presidenten stadfäste sist i december. Eftersom det handlar om ett nytt stöd måste det godkännas av EU-kommissionen.
För närvarande håller skogsforskningsinstitutet Metla på att göra upp en utredning om hur den mekaniska bekämpningen kan gå för sig i praktiken och om modeller för uträkning av stödet.
- Eftersom det handlar om ett alternativt stöd till biologisk bekämpning av rotticka - vilket i praktiken betyder stöd för besprutning med "Rotstop" under perioden maj-oktober - ska stödet för den mekaniska bekämpningen vara på samma nivå, förklarar överinspektör Marja Hilska-Aaltonen vid jord- och skogsbruksministeriet.
Avsikten med den mekaniska bekämpningen är helt enkelt att avlägsna stubbarna från förnyelseytorna. Hur de ska behandlas efteråt är mera öppet. En möjlighet är att flisa dem och bränna dem i en flisvärmeanläggning, men vad händer om det till exempel kommer allt för mycket jord- och stenar med i processen? Det här är bland annat en orsak till att man frångått insamlandet av stubbar i grannlandet Sverige.
Men det är alltså sådant som är under utredning. När skogsforskningsinstitutet är klar med sin utredning ska ärendet till kommissionen. Det tar antagligen några månader innan Finland får svar därifrån.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab