Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
10.1.2003 / LF
Nytt Skärgårdsprogram stöder strandbyggen och turism
Man ska minska på byråkratin så att det blir lättare att bygga på stränderna, öka flexibiliteten då det gäller att bygga om fritidshus till permanenta bostäder och satsa på turismen. Så heter det i det färska skärgårdsprogrammet 2003-2006 som överräcktes av skärgårdsdelegationens ordförande, minister Jan-Erik Enestam (sfp), till region- och kommunminister Martti Korhonen (vf) i går.
Både att ha ett andra hem på landet och att helt flytta ut till landet stöder en balanserad regionutveckling. I glesbygden bor i dag 900.000 fast bosatta och 1,8 miljoner som använder fritidshus regelbundet.
Omvandlingen av fritidsboendet till boende i ett andra hem kunde stödas genom att öka byggnadsrätterna kännbart, så att de motsvarar dagens behov av bostadshus, och genom att slopa förbuden mot vattentoaletter. Det föreslås också att fritidshusboendet uppmärksammas i kommunernas statsandelar.
Kommunerna ska i den utsträckning de önskar kunna planera områden med omväxlande fritidshus och permanenta bostadshus. I enskilda fall ska man kunna bygga ett permanent bostadshus i stället för ett fritidshus utan att behöva utarbeta en plan.
Att använda stränderna till fritids- och åretruntboende och turism anses inte vara ett hot mot målen för rekreation eller naturskydd. I dag binder fritidshusen 10 procent av strandlinjen och beräknas år 2030 binda 13 procent.
- Man måste finna en gyllene medelväg som förbättrar skärgårds- och landsbygdskommunernas förutsättningar när det gäller att välja mellan att skydda värdefull strandnatur och utveckla bosättningen vid stränderna, kommenterar minister Korhonen.
Enligt programmet kan turismen utvecklas genom att man tar fram ett produktutvecklingsprogram och sätter i gång en effektiv marknadsföring av skärgården och insjöområdet främst för europeiska turister.
En viktig utmaning för skärgården som lyfts fram är teleförbindelserna. Om det före utgången av 2005 visar sig att konkurrensen inte kan trygga snabba teleförbindelser på landsbygden måste staten träda in. Även trafikförbindelsernas betydelse på landsbygden poängteras. Anslaget för understöd av enskilda vägar borde höjas.
Skärgårdsprogrammet är nationellt. Den mera omfattande delen av programmet gäller hela landet och en mindre del 54 skärgårdskommuner och skärgårdsdelar i andra kommuner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab