Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
10.1.2003 / LF
Upprepat franskt nej till CAP-reform
Frankrikes lantbruksminister Herve Gaymard upprepade på tisdagen sitt definitiva nej till en mellanöversyn av CAP i den form EU-kommissionen har föreslagit. Enligt Gaymard står CAP inte i motsatsförhållande till utvecklingsländerna. En frikoppling av produktionen från stödet är heller ingen patentlösning inför WTO-förhandlingarna, inskärpte den franske ministern.
En radikal reform av den gemensamma lantbrukspolitiken CAP är både onödig och potentiellt farlig, sade Gaymard i ett anförande på den brittiska lantbrukssektorns årliga storsamling Oxford Farming Conference på tisdagen.
Gaymard sade att Frankrike ställer sig positivt till en reform. Men den måste vara mer genomarbetad med avseende på hur frikopplingen av produktionen från stöden inverkar på näringen. Frikopplingen utgör en risk för livsmedelssäkerheten och förstör miljö och landskap, sade Gaymard. En konstlad höjning av markpriset kunde bli en av följderna, då odlingsmarkens värde kopplas till det stödbelopp den kunde generera.
Enligt den franske lantbruksministern är en omvälvning av lantbruksproduktionen inte realistisk. Empiriska studier visar att andra industrialiserade länder inte är redo att eliminera sina offentliga stöd till lantbruket, tillade han. Det utsätter EU för orättvis konkurrens från andra länder. Gaymard sade att Frankrike inte skriver under påståendet att CAP och andra former av lantbrukspolitik skulle hindra utvecklingen i fattiga länder.
Den brittiska lantbruksministern Margaret Beckett försvarade reformen på samma konferens. Enligt Beckett kan, bör och kommer reformen att genomföras.
Fransmännen mobiliserar det starkaste motståndet mot EU-kommissionens planerade CAP-reform, men irländarna är inte långt efter. Franska och irländska lantbrukarorganisationer planerar gemensamma aktioner mot reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab