Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
10.1.2003 / LF
EU:s WTO-utspel oroar norska bönder
EU-kommissionens WTO-utspel att minska stödet till jordbruket är inte så ambitiöst som det ser ut - för EU. Däremot drabbar det Norge med full kraft. Skulle det färskaste EU-förslaget omfattas av WTO, måste det norska jordbruket - enligt den norska tidningen Nationen - minska sina subventioner med nästan hälften.
EU föreslår att WTO-medlemmarna sänker sitt interna lantbruksstöd med 55 procent, men inte från dagens nivå. EU:s nedskärningsförslag utgår från den nivå som slogs fast i den s.k. Uruguayrundan 1994. I Uruguayrundan fick EU ett tak för lantbruksstödet på 69,5 miljarder euro. Men budgetåret 1999/2000 var stödet endast 47,9 miljarder. Norrmännen har räknat ut att EU klarar sig med att skära ned bara 16,6 miljarder euro eller 24 procent.
Så inte Norge. Norge hör till de länder som har de högsta lantbrukssubventionerna. År 2000 använde Norge 10,3 miljarder kronor (1,39 miljarder euro) då taket ligger vid 11,4 miljarder. Norge måste därmed skära bort 5,2 miljarder, eller 45 procent, i stöd.
EU-kommissionens förslag att sänka exportsubventionerna med 45 procent är också dramatiskt för Norge. Det försvårar norsk export av förädlade jordbruksprodukter. Exporten försvåras redan nu på grund av de höga råvarupriserna i Norge, säger Aud Mari Folden vid den norska livsmedelskoncernen Orkla Foods Brysselkontor till Nationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab