Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.1.2003 08:26:12 / Agrolink
Nationella stöd för jordbruk och trädgårdsodling

Statsrådet fastställde den 30 december 2002, stödgrunderna och enhetsstödens nivåer för det nationella stödet för södra Finland, det nordliga stödet och det nationella stödet för potatisproduktion för år 2003. Anslaget för de nationella stöden för jordbruk och trädgårdsodling uppgår till 608,62 miljoner euro.

Fördelningsförslaget för det nationella stödet har beretts i samarbete med centralförbunden för jord- och skogsbruksproducenterna. Ett förhandlingsresultat för fördelningsförslaget uppnåddes mellan staten och producentförbunden.

Stödformerna oförändrade
Systemet för nationella stöd är i huvudsak likadant som år 2002. Stöden för husdjursskötsel betalas per djurenhet, utom produktionsstödet för mjölk som beräknas per liter samt slaktstödet för kvigor och tjurar som beräknas per slaktat djur. Stöd som grundar sig på odlingsareal betalas i form av nationellt stöd för växtodling, nordliga hektarstöd och nationellt stöd för potatisproduktion. Dessutom betalas stöd för växthusproduktion samt lagringsstöd.

Enheterna som utgör stödgrund begränsas inom det nordliga stödet
På grund av begränsningar i det nordliga stödet kan stöd inte betalas för en större produktion än den som förekom inom området för det nordliga stödet före medlemskapet. Utgående från beslutet om det nordliga stödet som gällde åren 1995–2001 beräknades produktionsmängden i första hand i ton. I det nya beslutet om det nordliga stödet (2002/404/EG) ingår inte längre någon begränsning av produktionsmängden. Däremot har antal enheter (djurenheter, hektar) som utgör grund för stödet begränsats. Stöd kan inte betalas för det antal stödenheter som överskrider begränsningen.

Enligt beslutet beräknas stödenheterna i grupper som inom husdjursskötsel är 1) nötkreatur, 2) tackor och getter, 3) svin och fjäderfä, 4) hästar, 5) renar och 6) mjölk. Inom växtproduktionen beräknas produktionsarealerna för följande grupper: 1) sockerbetor, 2) stärkelsepotatis, 3) spannmål och övriga åkerväxter, 4) växthusproduktion, 5) grönsaker producerade på friland och äpplen, 6) lagringsstöd samt 7) växter inom allmänt hektarstöd.

I samband med beredningen av fördelningsförslaget för det nationella stödet år 2003 beräknades att inom husdjursproduktionen överskrider antalet djurenheter i grupperna svin och fjäderfä samt hästar de fastslagna begränsningarna, och inom trädgårdsskötsel överskrider arealerna för frilandsodling och växthusproduktion begränsningarna. Därför kan stöd inte betalas för den totala produktionen av dessa produkter. Stöd betalas för det antal enheter som fås genom att multiplicera det stödberättigande stödenhetsantalet (= anhållet och godkänt antal efter eventuell kontroll) med en stödenhetskoefficient. Stödenhetskoefficienten är 0,80 för stöd för svin, höns och övrigt fjäderfä och 0,70 för stöd för hästar. För frilandsgrönsaker och äpplen samt växthusproduktion är stödenhetskoefficienten 0,95.

I praktiken betyder detta att stöden för år 2003 för dessa produkter betalas för den andel av antalet stödberättigande enheter som koefficienten anger. Stödet som betalas för detta mindre antal enheter är ändå högre, och ändringen i systemet inverkar således inte på gårdens totala stödmängd. Stödenhetskoefficienten används inte för det nationella stödet för södra Finland.

Stöd för husdjursskötsel
Stöden för husdjursskötsel som betalas som nationellt stöd för södra Finland, utom stöden för hästar och för övrigt fjäderfä, betalas enligt den högsta stödnivån som kommissionens beslut tillåter. Stödnivån för dessa produkter sjunker med 2,3–3,1 procent jämfört med fjolåret. Stödet för övrigt fjäderfä sjunker med 3 procent och stödet för hästar förblir på samma nivå som år 2002. Stöden för husdjursskötsel inom området för det nordliga stödet förblir i stort sett på samma nivå som år 2002. Stöden för svin, höns och övrigt fjäderfä sjunker dock i motsvarande grad som det nationella stödet för södra Finland.

Stöd för växtproduktion
I södra Finland betalas stöden för åkerbruksväxter enbart som nationellt stöd för växtodling. Inom området för nordligt stöd betalas stödet i form av nordligt stöd eller nationellt stöd för växtodling. De nationella stöden syftar till att säkerställa en lönsam växtproduktion samt förverkliga de graderingar av stöden som behövs mellan de olika områdena och växterna. Stöden betalas i stort sett enligt nivån år 2002.

I södra Finland betalas stöden för växthusproduktion och lagring av trädgårdsprodukter enligt nivån i kommissionens beslut. Inom området för nordligt stöd betalas dessa stöd enligt samma nivå.

Nationellt stöd för potatisproduktion
Stödet som beviljas för bidragsberättigande potatisodlingsareal kan uppgå till högst 282 euro per hektar. Stödet beviljas förhöjt med 118 euro per hektar om odlaren har ett skriftligt odlingsavtal för marknadsföringen av potatis som produceras på odlingsarealen.

Närmare uppgifter lämnas av: överinspektör Esa Hiiva, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2657 eller 040-733 6225


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab