Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
3.1.2003 / LF
Kvoter säkrar vår mjölkproduktion
För den finländska mjölkproduktionens verksamhetsförutsättningar är det nödvändigt att EU:s kvotsystem bevaras. Kvoterna säkrar allra bäst producentpriserna. Avlägsningen av kvoter gynnar mest de högeffektiva jordbruksländerna samt en del nya medlemsländer.
Till detta resultat kommer Helsingfors universitet och Pellervos ekonomiska forskningsinstitut i en gemensam rapport. Forskarna uppskattar att en avskaffning av mjölkkvoterna sänker de finländska producentpriserna med t.o.m. en fjärde del till år 2010. Samtidigt skulle mjölkproduktionen sjunka med nästan 20 procent.
Universitetets institution för ekonomi samt PTT har i sin undersökning utrett följderna av en öppen världsmarknads och EU:s östutvidgnings inverkan på Finlands mjölkproduktion. Därtill har man undersökt utvecklingen av vår mjölkproduktions lönsamhet för åren 2000-2010.
En plötslig liberalisering av världshandeln skulle vara ett dåligt alternativ. Enligt undersökningen skulle en långsam liberalisering av världshandeln vara att föredra.
Mjölkgårdarnas totalproduktion kommer i varje fall att sjunka fram till år 2010, vilket försämrar gårdarnas lönsamhet. Färre gårdar har bättre möjligheter att utveckla produktionen utan att försämra finansieringsstrukturen.
Om världshandeln släpps fri genom att avlägsna exportstöden och halvera EU:s gränsskydd skulle EU:s export minska betydligt, importen skulle växa och producentpriserna falla.
En långsam liberalisering av handeln skulle, enligt PTT, ha många fördelar för producenten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab