Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
3.1.2003 / LF
Torkan drabbade sydvästra Finland särskilt hårt
Speciellt sydvästra Finland drabbades hårt av sommarens torka. Således koncentrerade sig också de anmälda skördeskadorna till den landsändan. Vid skördeskadedelegationens möte kort före jul framkom att cirka 1.300 gårdar har ansökt om skördeskadeersättningar.
På två tredjedelar av gårdarna, cirka 800, var skadorna så omfattande - det vill säga att de översteg självrisken på upp till 30 procent mindre skörd än normalt - att de har rätt till ersättning. Totalt 2,7 miljoner euro kommer att betalas ut i ersättningar.
- Det innebär att de anslag som finns i statsbudgeten räcker väl till, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som representerar SLC i skördeskadedelegationen.
Efter att självrisken dragits av utbetalas 90 procent av skadans värde i ersättning, vilket har varit kutym under de senaste åren.
På SLC:s område kan man konstatera att de största skadorna inträffade i västra Åboland. Också sett ur hela landets synvinkel var skadorna väldigt omfattande i till exempel Nagu och Pargas. I båda kommunerna uppgår det beviljade beloppet till närmare 80.000 euro.
- Det är bara fyra kommuner i hela landet som har fått mer i skördeskadeersättningar, och då bör man beakta att de är stora jordbruksbygder, säger Tage Ginström.
I Österbotten var antalet skördeskador endast ett fåtal per kommun, likaså i svenska Nyland och på Kimitoön. Skördeskadeersättningarna torde kunna utbetalas i mitten av februari.
På Åland klarade sig grödorna tydligen granska bra trots att sommaren var torr också där. I stället drabbades en del äppelodlingar av hagelskador i augusti.
Villkoren på Åland har skärpts och är strängare än på fastlandet. Det lär bland annat bero på att det kom väldigt många ansökningar under 2000 och 2001, då riklig nederbörd och i viss mån frost ställde till problem. Ersättningarna av fjolårets skördeskador på Åland torde kosta drygt 33.600 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab