Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
3.1.2003 / LF
Spannmålsskörden 3,9 miljarder kilo
Enligt den slutgiltiga skördeberäkningen som gjorts av Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral, TIKE, var spannmålsskörden 2002 sammanlagt 3.939 miljoner kilo, vilket är 7 procent mer än föregående år. Ökningen av den totala skörden beror huvudsakligen på ökade odlingsarealer för vårvete, råg och havre samt på en större hektarskörd av korn och havre jämfört med föregående år.
Denna höst skördades 642 miljoner kilo brödsäd, det vill säga vete och råg. Detta är 16 procent mer än föregående år. Sommarens torka minskade skörden av vete, vilket gjorde att hektarskörden blev mindre än normalt. Kvaliteten på vetet är för övrigt god, men på grund av torkan är kornstorleken och hektolitervikten mindre än normalt. Skörden av råg var 73 miljoner kilo, vilket är 14 procent mer än år 2001.
Den totala skörden av fodersäd, det vill säga korn och havre, var 3.295 miljoner kilo eller 6 procent mer än föregående år. Skörden av havre ökade med 17 procent från föregående år och översteg nu för tredje gången 1,5 miljarder kilo.
Den totala spannmålsskörden är fjärde störst i vår historia, större skördar har endast bärgats under år 1976, 1990 och 2000.
Hektarskörden av potatis och sockerbetor var ifjol större än vanligt. Den totala potatisskörden ökade med 6 procent från föregående år medan skörden av sockerbetor var på samma nivå som i fjol. Odlingsarealerna för potatis minskade även ifjol, vilket den gjort redan under ett par årtionden.
Hektarskörden för rybs överskred 1.500 kilo, vilket senaste skedde för fyra år sedan. Den sammanlagda skörden av rybs och raps på 103 miljoner kilo är en aning större än föregående år.
De skördearealer som är med i beräkningen är arealer där skörden verkligen har bärgats, skördeskadearealerna har alltså dragits bort.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab