Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
3.1.2003 / LF
Finland går med i nordiskt svinavelssamarbete
De finländska svinavelsorganisationerna Finnpig Oy och Finlands Husdjursavelsandelslag FABA har undertecknat ett avtal om nordiskt samarbete inom svinavel. Meningen är att svinavelsorganisationerna i Finland, Sverige och Norge skall grunda ett gemensamt nordiskt avelsbolag. Samarbetsavtalet har redan tidigare i höst godkänts av de övriga ländernas organisationer.
Grundandet av det nya gemensamma bolaget kommer inte att innebära att de nuvarande avelsorganisationerna försvinner. Från Sverige kommer Quality Genetics och Svenska Avelspoolen att delta i samarbetet. Den norska parten i samarbetet blir kooperationsägda Norsvin.
- Meningen med det nordiska avelsbolaget är bara att koordinera avelsarbetet mellan de olika organisationerna, berättar Per-Gustav Lindh, som är verkställande direktör på Finnpig Oy.
Det nya bolaget kommer enligt Lindh inte heller att ha någon stor personal. Genom samarbetet vill man bättre utnyttja till buds stående resurser och på det viset förbättra konkurrenskraften.
Bästa möjliga avel till lägsta möjliga kostnad, är målet med andra ord.
Bolaget kommer att använda sig av den avelsmetodik och de avelsmål som redan finns i de nuvarande organisationerna, men istället för att avelsberäkningarna utförs i varje land skilt för sig skall de nu göras gemensamt. I vilket land beräkningarna kommer görs är för tidigt att säga i detta skede, säger Per-Gustav Lindh.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab