Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2002 09:42:48 / LF
De nationella stöden hotas inte av WTO-bud
Det bud till WTO-förhandlingarna som EU-kommissionen lade fram i måndags har tolkats på olika sätt i de finländska massmedierna. Bland andra Helsingin Sanomat berättade att förslaget skulle innebära att de nationella stöden måste beskäras med 55 procent inom de närmaste åren. Så är alltså inte fallet.
Orsaken är helt enkelt språkförbistring. I den engelska texten från EU-kommissionen benämndes de stödformer som skulle beskäras som "domestic farm support", vilket kan översättas som nationellt stöd till jordbruket. Men i detta sammanhang avsågs inte de enskilda ländernas nationella stöd, utan de olika stödformer som EU betalar som helhet.
Enligt ombudsman Pekka Pesonen vid SLC:s Brysselkontor täcker de åtgärder som EU redan genomfört med Agenda 2000-reformen en stor del av behovet att skära i stöden. Den sänkning på 55 procent som aviseras i budet gäller nämligen från den stödnivå som rådde vid GATT-förhandlingarna år 1994.
Om den sänkning av interventionspriset med 5 procent som föreslogs i halvtidsöversynen genomförs, så kommer behovet av ytterligare stödbeskärningar för att fylla WTO-budets krav att vara litet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab