Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
23.12.2002 09:42:56 / LF
EU lade fram förslag om öppnare handel med lantbruksprodukter
EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till en öppnare, global handel med lantbruksprodukter. Planen är led i förberedelserna inför de stundande WTO-förhandlingarna och ett svar på USA:s förslag att avlägsna exportstöden.
De centrala delarna i kommissionens förslag är att sänka importtullarna med 36 procent, skära ned exportstöden med 45 procent och minska det inhemska stödet till jordbruksföretagen med 55 procent, förutsatt att andra industriländer delar på dessa åtaganden.
Förslaget innehåller också särskilda åtgärder för att ge bättre villkor för utvecklingsländerna. Bland annat ska det bli tull- och kvotfritt tillträde för all jordbruksexport från världens fattigaste länder. EU föreslår också nolltullar för minst 50 procent av de rika ländernas import från utvecklingsländerna.
Förslaget omfattar också ett åtgärdspaket för livsmedelsförsörjning för att underlätta utvecklingen och bevara grödor som är centrala för livsmedelsförsörjningen genom särskilda säkerhetsbestämmelser. I förslaget understryks återigen vikten av frågor som inte är handelsrelaterade som miljö, landsbygdsutveckling och djurskydd.
Kommissionen föreslår att de nya åtagandena genomförs under sex år för industriländer och under tio år för utvecklingsländer med början 2006. Kryphålen måste täppas till så att alla industriländer får samma villkor.
De snedvridande inslagen i exportkrediter för jordbruksprodukter som används av andra WTO-medlemmar bör identifieras och underkastas stränga villkor. Livsmedelsbistånd bör ges endast till väl definierade utsatta grupper eller i samband med erkända katastrofer och humanitära kriser och inte användas, som vissa WTO-länder nu ofta gör, som ett sätt att bli av med överskott.
Kommissionen föreslår att åtgärder som syftar till att skydda miljön, ett område som berör både industriländer och utvecklingsländer, skall inkluderas i jordbruksavtalet. När det gäller landsbygdsutveckling anser kommissionen att både industriländer och utvecklingsländer har rätt att välja att bevara eller utveckla de ekonomiska och sociala förutsättningar som krävs för att upprätthålla befolkningen på landsbygden.
Beträffande djurskydd föreslår kommissionen att ytterligare kostnader som är nödvändiga för att uppfylla djurskyddsnormer inte skall anses snedvrida handeln.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab