Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2002 09:43:05 / LF
Dragkampen i utvidgningen går vidare
Under de kommande månaderna ska tjänstemän i Bryssel bearbeta utvidgningstexten från Köpenhamn. Efter att EU-parlamentet har givit sitt godkännande, kan slutavtalet undertecknas i Aten i april nästa år. De tio nya länderna blir medlemmar i maj 2004 och får delta i Europavalet strax därefter.
Före det måste ännu flera hinder undanröjas. Nästan alla tio länder arrangerar medlemsomröstningar. Under de senaste månaderna har understödet för EU avtagit i många kandidatländer.
I Slovenien, kandidatgruppens mönsterelev, har EU-sympatierna sjunkit snabbt. I Estland, Lettland och Malta är EU-förespråkarna i minoritet. I Tjeckien och Polen är en det ingen självklarhet att folkomröstningarna utmynnar i EU-favör.
I Ungern togs däremot beslutet från Köpenhamn emot med tillfredsställelse. I Slovakien kvitterades överenskommelsen med en blandning av tillfredsställelse och likgiltighet.
Men också de gamla EU-länderna ställer villkor. Österrike kräver en fortsättning på ett punktsystem som begränsar den tunga trafiken över Alperna. Systemet är en rest från tiden före Österrikes EU-medlemskap och upphör vid årsskiftet. Men Österrikes förbundskansler Wolfgang Schüssel kräver en förlängning - annars skriver han inte på utvidgningsavtalet.
Portugal och Italien har krävt höjda mjölkkvoter. I sluttexten från Köpenhamn förpliktas EU-kommissionen att göra en utredning över specifika problem inom det portugisiska lantbruket. Däremot har EU inte lovat att göra någonting åt saken i samband med mellanöversynen av den gemensamma lantbrukspolitiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab