Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2002 09:43:14 / LF
EU-ministrar enades om antibiotikaförbud
EU:s lantbruksministrar beslöt på måndagen att förbjuda de fyra sista tillåtna antibiotiska fodertillsatspreparaten från år 2006. Dessutom förbjöds användningen det cancerframkallande hormonet 17-beta-östradiol, medan det nuvarande hormonförbudet förlängdes.
Bland annat Tyskland ville att koccidiostatika, som används inom fjäderfäproduktionen för behandling av infektioner och parasiter, skulle förbjudas som fodertillsats. Förslaget gick emellertid inte igenom.
Det är ännu oklart när förbudet slutligen träder i kraft. EU-kommissionen utgår från att tillväxtfrämjande antibiotika ska försvinna senast år 2006. EU-parlamentet måste ännu godkänna beslutet. Parlamentets tidigare ståndpunkt är att preparaten ska förbjudas år 2005.
Lantbruksministrarna enades om att tillsvidare upprätthålla det rådande förbudet mot olika tillväxthormoner inom nötproduktionen. Men något definitivt förbud har inte införts på grund av handelstvisten med USA.
Den amerikanska regeringen hävdar att EU använder hormonförbudet som ett svepskäl för att inte tillåta import av USA-kött. Enligt amerikanerna saknas det vetenskapliga grunder för att utestänga köttimport på grund av hormonanvändning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab