Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2002 09:43:43 / LF
Ny organisation skapas inom andelsrörelsen
I framtiden kommer andelsrörelsen att få nya former genom en ny landsomfattande organisation. I den organisationen kommer bland annat även konsumentandelslagen att vara medlemmar.
- Pellervo-sällskapet kommer ändå att finnas kvar även i framtiden, intygar Marcus H. Borgström som är styrelseordförande i sällskapet.
De första stegen till omstruktureringen togs för ungefär ett år sedan då Pellervo grundade den så kallade Kooperationens delegation. Inom Kooperationens delegation har Pellervo förutom de traditionella andelsorganisationerna även samlat konsumentandelslagen SOK, Elanto och Tradeka. Några exakta planer på hur arbetet inom Kooperationens delegation skall se ut i framtiden eller när den nya organisationen skall grundas finns inte för närvarande.
Kooperationens delegation kommer kanske i framtiden att utvecklas till en separat organisation. Den nuvarande "landsbygds" Pellervo-organisationen skulle i framtiden koncentrera sig på de traditionella medlemmarna i landsbygdskooperationen, såsom andelsslakterierna och mejerierna. Inom bank- och försäkringssektorn kunde ACA och Lokalförsäkringarnas förbund höra till den nya organisationen, medan de lokala andelsbankerna och försäkringsföreningarna skulle höra till "gamla" Pellervo. Finlands Svenska Andelsförbund skulle enligt Borgström även i framtiden ha sin plats i det vanliga Pellervo-sällskapet.
I ett tidigare skede diskuterades även möjligheten att överföra den egendom som Pellervo äger till en skild stiftelse. Men enligt Marcus Borgström verkar det nu som det ändå skulle vara "mera praktiskt" att hålla kvar egendomen inom Pellervo-sällskapet på samma sätt som tidigare.
Pellervo-institutet och de tidningar som Pellervo ger ut kommer att fortsätta sin verksamhet som tidigare. Pellervo Ekonomiska Forskningscentral, PTT, upprätthålls av en separat understödsförening och även den verksamheten kommer att fortsätta som tidigare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab