Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
23.12.2002 09:43:52 / LF
Växthusodlarna pressade av höjda elpriser
För de växthusodlare som måste förnya sitt elavtal vid nyår kan det hända att elpriserna stiger med mellan 35 och 70 procent. För stora växthus som årligen kan använda över 2 miljoner kilowattimmar el handlar det om stora pengar.
Speciellt utsatta för elprishöjningarna är naturligt nog de växthusodlare som behöver mycket belysning nu under den mörkaste årstiden. Det gäller främst sådana odlare som driver upp gurk- och tomatplantor åt andra, odlar blommor eller har året runt odling av gurka eller tomat.
Bakgrunden till de höjda elkostnaderna är de kraftigt höjda priserna på den nordiska elbörsen. De elavtal som görs upp med storkonsumenter av el baserar sig nämligen på elbörsens priser. Till skillnad från de flesta andra affärssituationer är storkonsumenterna av el nu i ett sämre läge än sådana som bara köper små mängder el.
Alla växthusodlare hotas inte av de höjda priserna. Jaana Jaakola på Martens trädgårdsstiftelse berättar att deras elavtal är treårigt och går ut först om två år.
- Vi är jättenöjda över att ha ett avtal som är i kraft ännu ett par år. På det här viset spar vi mycket pengar.
Martens trädgårdsstiftelse driver upp plantor på stora arealer och har totalt ungefär 1 hektar växthus med belysning. Elförbrukningen överstiger 2 miljoner kilowattimmar per år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab