Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2002 09:43:59 / LF
Ekoskinkan mer ekologisk än vanlig skinka
Den ekologiska ryggsäcken är en tredjedel lättare för en finländsk ekoproducerad julskinka än för en konventionell. Det här framgår ur en ekonomisk undersökning som gjorts vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT.
I undersökningen jämförde man den ekologiska effektiviteten hos inhemsk och dansk skinka, samt hos skinka från ekologiskt och konventionellt uppfödda grisar. Försöksobjekten utgjordes av traditionella tio kilograms julskinkor.
Med ekologisk rycksäck menas den mängd materia och energi som har omsatts och blivit avfall i processen att ta fram en viss mängd av en produkt, i det här fallet julskinka.
Den ekologiska ryggsäcken för en inhemsk tio kilos ekoskinka väger 124 kilo, medan en dansk ekologisk julskinka som transporterats till Finland har en 128 kilos ryggsäck. För de konventionellt producerade skinkorna vägde den inhemska skinkans ryggsäck 188 kilo och den danska skinkans ryggsäck 209 kilo.
I undersökningen har man beaktat hela produktionskedjan för en julskinka, från konstgödseltillverkningen till distributionen av skinkan i minutaffärsledet. I beräkningarna har man tagit med allt material som gått åt, alla dolda materialflöden, samt all energi som använts i kedjan.
Forskaren Esa Aro-Heinilä som gjort undersökningen påpekar att man trots den omfattande analysen inte kan sätta ett likhetstecken mellan den ekologiska ryggsäcken och den miljöpåverkan som produktionen har.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab