Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
23.12.2002 09:44:10 / LF
Kördagbok lönar sig - nästa år duger inte grova uppskattningar
- Det finns en klar ekonomisk nytta i att föra kördagbok. Om man inte kan redovisa för sina körningar gör skattemyndigheterna en uppskattning och då är det jordbrukaren som förlorar, säger Kristina Karlsson vid Pargas-Nagu Skattetjänst.
Man gör sig inte skyldig till något olagligt om man inte fört kördagbok och några sanktioner riskerar man inte. Men man riskerar förlora rent ekonomiskt.
Den nya kördagboksbaserad beräkningsmodellen för bilkostnaderna är så pass ny att inte ens myndigheterna har en enhetlig linje. På Åbolands skattebyrå uppger direktör Merja Fredriksson att praxis varierar stort och att det finns skäl för jordbrukarna att vara mera noggranna med körredovisningen.
- T.ex. för skatteåret 2001 fick vi in stor mängd "grova uppskattningar" över körandet. Med de nya anvisningar som kommer från januari nästa år går uppskattningar inte att göra, utan det skall vara kördagbok eller annan pålitlig redovisning.
- Från nästa år tolkas det som så att om man endast har man en grov uppskattning utan körjournal eller annan redovisning får man inga avdrag alls. Och det betyder i sin tur förluster för jordbrukaren, säger Fredriksson.
Anvisningarna och tolkningsdirektiven för de nya bestämmelserna är inte klara ännu, men torde under januari finnas på skatteförvaltningens hemsida (http://www.vero.fi).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab