Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.12.2002 08:03:27 / Agrolink
Jägarorganisationernas verksamhet effektiveras

Jägarorganisationernas verksamhet effektiveras från och med början av nästa år. Storleken på Jägarnas centralförbunds och viltvårdsdistriktens styrelser minskar och samtidigt ändras viltvårdsföreningarnas direktioner till styrelser.

Lagen stadfästes idag 3.12 och träder i kraft 1.1.2003. Innan lagen träder i kraft kan åtgärder vidtas för att välja en ny styrelse. Om nya styrelser inte har valts för Jägarnas centralförbund, viltvårdsdistrikten och viltvårdsföreningarna innan lagen träder i kraft, fortsätter de nuvarande styrelserna och direktionerna till slutet av den månad, då nya styrelser har valts enligt den nya lagen. En gammal styrelse eller direktion kan dock fortsätta med sin verksamhet maximalt till slutet av år 2003.

Verkställandet av beslut som Jägarnas centralförbund fattat och förbundets representation i förhållande till myndigheter och domstolar sköts av förbundets styrelse som valts av delegatmötet och för närvarande har 22 medlemmar. Det har varit svårt att sammankalla den stora styrelsen till möten och därför har behandlingen av aktuella frågor fördröjts. Styrelsen i sin nuvarande form motsvarar inte de krav som ställs på styrelsen hos en organisation som sköter operativ verksamhet. Enligt den nya lagen har Jägarnas centralförbunds styrelse sju representanter från viltvårdsdistrikten, en representant från jord- och skogsbruksministeriet samt en medlem som representerar ett område som är viktigt för viltvård och jakt.

Viltvårdsdistriktens representanter väljs inom tre valområden. Viltvårdsdistriktens styrelser har för närvarande tio medlemmar. Styrelsen är lika stor i alla distrikt, även om distriktens areal och jägarantal varierar. Storleken på viltvårdsdistriktens styrelser bestäms i fortsättningen vid distriktens möten. Styrelsen bör ändå ha minst fem och högst åtta medlemmar av vilka en skall representera markägarna. Jord- och skogsbruksministeriet utser inte längre en representant till styrelsen. Viltvårdsföreningarnas administrationssystem förenhetligas med viltvårdsdistriktens system. Dessutom utser Forststyrelsen framöver en representant till styrelsen på statsägda områden i Lapplands län och i vissa av kommunerna i Uleåborgs län.

Också personliga vice medlemmar väljs för styrelsemedlemmarna i Jägarnas centralförbund, viltvårdsdistrikten och viltvårdsföreningarnaLagändringen påverkar inte viltvårdsföreningarnas eller viltvårdsdistriktens områdesgränser och inte heller deras nuvarande uppgifter. Inbesparingarna från verksamhetens effektivering uppgår till cirka 0,5–0,7 miljoner euro årligen. Lagändringen innehåller också ett tillägg när det gäller beviljandet av jakttillstånd. I granskandet av lagens 26 § förutsätts, att viltvårdsdistrikten årligen är tvungna att höra myndigheter som ansvarar för trafiksäkerheten innan man beviljar jakttillstånd. På det här sättet vill man försäkra sig om att trafikförhållandena tas så väl i beaktande som möjligt.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab