Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
13.12.2002 / LF
Miljöministrar enades om GMO-regler
EU-ländernas miljöministrar enades på måndagen om nya regler för genmodifierat material i livsmedel. Gentekniskt förändrade livsmedel måste entydigt kunna kännas igen av importörer, handel och slutkonsumenter. Beslutet betecknas som ett steg mot slutet av den europeiska blockaden mot genmodifierade livsmedel.
Den politiska överenskommelsen förutsätter märkning och spårning i varje stadium av förädlingsprocessen. Reglerna kräver exakt information om att en produkt innehåller GMO-material och dess art.
De nya föreskrifterna ska träda i kraft nästa år. De omfattar bland annat ett kodsystem som gör det möjligt att föra ett GMO-register. Det ska göra det möjligt att spåra GMO-materialets användning genom hela produktionskedjan från gård till konsument.
De nya bestämmelserna måste ännu godkännas av EU-parlamentet. De utgör en del av ett omfattande EU-regelverk om GMO-produkter. I regelverket ingår också de skärpta föreskrifter som EU:s agrarministrar enades om i slutet av november. Bland annat beslöt man att produkter som innehåller minst 0,9 procent GMO måste märkas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab