Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
13.12.2002 / LF
Kommissionen slog fast spannmålsimportkvoter
EU-kommissionen gav på onsdagen grönt ljus för de nya importkvoterna för spannmål. Kvoterna ska träda i kraft vid årsskiftet. Samtidigt förhandlar EU vidare med Ryssland och Ukraina som vill ha egna kvoter.
Kommissionens beslut att införa spannmålskvoterna måste ännu godkännas av medlemsländerna. Men man räknar med att processen går raskt, så att det nya systemet kan träda i kraft i januari. Kommissionen fattade sitt beslut utan diskussion.
Beslutet innebär att EU inför en kvot på 2,982 miljoner ton för vete av låg och medelkvalitet. Inom kvoten gäller en importtull på 12 euro per ton och 95 euro utanför kvoten. För vete av hög kvalitet och durum gäller inga mängdbegränsningar.
Inom ramen för kvoten får USA exportera 572.000 ton och Kanada 38.000 ton till en avgift av 12 euro per ton.
Dessutom införs en kvot på 50.000 ton för maltkorn till en avgift av 8 euro per ton och en kvot på 300.000 ton för vanligt korn till en tull av 16 euro per ton. Avgiften utanför kvoten förblir oförändrad vid 93 euro per ton.
Kvoterna införs för att bromsa den snabbt ökande spannmålsexporten från Ryssland och Ukraina. Det senaste året har spannmål från Östeuropa rubbat jämnvikten på EU:s inre marknad. Lantbrukskommissionär Franz Fischler understryker att systemet är konstruerat för att uppfylla EU:s alla WTO-förpliktelser. Han tillägger att kvoterna inte hindrar importen av spannmål av hög kvalitet. Den förblir som tidigare öppen för alla länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab