Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.12.2002 08:09:17 / LF
Stort BSE-projekt på tysk ö i Östersjön
Ett stort forskningsprojekt som ska utreda infektionsvägarna för BSE startar inom kort på ön Riems utanför den nordtyska kusten. I december ska 50 försökskalvar skeppas ut till ön. Kalvarna ska injiceras med vävnad från kor som har insjuknat i BSE. I februari slaktas djuren för att undersökas med avseende på BSE.
På Riems verkar den tyska forskningsanstalten för virussjukdomar hos djur. Anstalten grundades för 90 år sedan och är världens äldsta i sitt slag. Här upptäcktes bland annat mul- och klövsjukan.
Just nu läggs sista handen på en renovering av ett flertal byggnader och ladugårdar, som utrustas för att möta högsta tänkbara säkerhetsstandarder. Området med sina laboratorier är strängt avgränsat från yttervärlden för att hindra att epidemier skulle spridas till djur utanför anstalten.
Målet för projektet är att fastställa infektionsvägarna för de prioner som anses orsaka sjukdomen. Genom att prover kontinuerligt kan tas under sjukdomens inkubationsfas, hoppas forskarna hitta samband som gör det möjligt att utveckla nya testmetoder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab