Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.12.2002 08:09:29 / LF
Familjejordbruket har en viktig roll i framtidens livsmedelsproduktion
Familjejordbruket bör fortsättningsvis vara det centrala i det finländska lantbruket. Därför bör man överväga vilken stödpolitik som skall tillämpas för de stora enheterna. Det här temat återkom flera gånger på ÖSP:s höstmöte som hölls på måndagen.
Både SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström och ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik var inne på den frågan. Saken nämndes också i resolutionen från mötet.
- För att förhindra att produktionen av svinkött och fjäderfäkött allt mer fjärmar sig från familjejordbruket bör åtgärder snabbt vidtas, konstaterade Ginström.
Ginström oroar sig för vad som kommer att hända med de traditionella produktionsenheterna när de stora enheterna som det finns planer på att bygga kommer i produktion.
- Vi bör allvarligt överväga vilken stödpolitik som skall tillämpas för de stora enheterna. Ett sätt är att begränsa investeringsstöden. Ett annat sätt att direkt gynna mindre enheter där arbetet utförs av den egna familjen är att gradera det nationella stödet. Man borde överväga att införa ett system där fullt stöd betalas ut till ett visst antal djur och därefter sjunker det stegvis.
- Ansökningsstoppet för investeringar i svinhus gäller fram till slutet av februari. Under tiden försöker man reda ut vilka åtgärder man kan ta till för att produktionen inte skall rymma i väg. Vi måste komma i håg att det nationella stödet är avsett för produktion som riktar sig till hemmamarknaden. Det skall inte användas för att konkurrera på den gemensamma marknaden. En sådan sak kommer kommissionen inte att se på med blida ögon, konstaterade ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab