Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
16.12.2002 08:10:36 / LF
Svenskspråkig utbildning inom virkestransport startar
Svenska yrkesinstitutet i Vasa breddar skogsutbildningen. Från och med hösten 2003 startar utbildningen av virkesbilschaufförer för första gången på svenska i Finland. Inriktningen är ettårig och ska locka till sig vuxenstuderande.
- Det är behovet ute i arbetslivet som fått oss att satsa på den här inriktningen, säger Kjell-Erik Lall, som är ansvarsperson för utbildningen.
Lall har för tillfället fullt upp med planeringen av utbildningen. Ännu återstår en del frågetecken. Att tillståndet för utbildningen kom i våras betyder inte att det bara är att köra igång.
- Det gäller nu att skaffa in den utrustning och den specialkunskap som behövs för den här sortens utbildning, berättar Lall.
Virkesbilstransporten ställer nämligen sina speciella krav. Via en PC i bilen ser chauffören numera var virket finns lagrat. Lastningen sker ofta på trånga ställen utefter skogsbilvägar. Föret kan variera, liksom svängrummet. För chauffören gäller det att på ett och samma lass hålla reda på olika skogsägares leveransvirke, som ska fabriksmätas.
Virkesmottagningen vid fabriksportarna genomgår också en ständig utveckling. Idag förekommer både manuell och maskinell inmätning av virke.
Förutom virkestransport och anskaffning av fordonskombinationskörkort lär de blivande virkesbilschaufförerna sig även virkeskvaliteter, transportlogistik, närtransport och maskinell avverkning.
- Utbildningen riktar sig till alla slags intresserade, men tidigare utbildning inom skogsbranschen kan ses som en fördel, säger Lall.
Eleverna får nämligen en personlig läroplan. För den som inte har en grundexamen inom skogsbruk skaffas den genom kompletterande kurser. Arbetserfarenhet är också till hjälp för hugade elever.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab