Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
9.12.2002 / SLC
Tage Ginströms föredrag

Till redaktionerna

SAMMANDRAG AV VERKSAMHETSLEDARE TAGE GINSTRÖMS FÖREDRAG VID ÖSTERBOTTENS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUNDS HÖSTMÖTE I KORSHOLM DEN 9 DECEMBER 2002

För att hindra att produktionen av svinkött och fjäderfäkött allt mer fjärmar sig från familjejordbruket bör åtgärder snabbt vidtas som tryggar familjejordbrukets ställning. Efter EU-anslutningen och speciellt under de två senaste åren, har utvecklingen varit mycket snabb inom husdjurssektorn. Det satsas i enheter där man håller sig med hundratals suggor och tusentals gödsvin. En bidragande orsak till detta är den investeringspolitik EU förespråkar och som även tillämpats i Finland.

Då de stora enheterna, som vi vet att det finns planer på att bygga, är i full produktion kommer de traditionella produktionsenheterna som baserar sig på familjejordbruk inte att klara sig i konkurrensen. Vi skall inte begränsa den fria företagsamheten men däremot bör vi allvarligt överväga vilken stödpolitik som skall tillämpas för de stora enheterna. Ett sätt är att begränsa investeringsstöden. Ett annat sätt där man direkt kan gynna mindre enheter och där arbetet utförs av den egna familjen, är att gradera det nationella stödet. Med andra ord borde man överväga att införa ett system där fullt stöd utbetalas upp till ett visst antal djur för att därefter stegvis sjunka.

Närmare upplysningar: Tage Ginström
Tel. 0400 601 510 eller (09) 5860 4626


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab