Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.12.2002 08:22:02 / Agrolink
Trähus och byggnadssnickerier inför nya utmaningar

Inom den industriella produktionen av hus, fönster, dörrar och parkett har produktionsvolymen redan i flera års tid varit ungefär lika stor avslöjar den branschrapport som
TE-centralerna och handels- och industriministeriet gemensamt publicerar 28.11.2002.

Tillväxten inom exporten har varit måttlig och importen relativt begränsad. Den mest påtagliga ändringen har skett i importen av hus som ökade till en nivå på 12 miljoner euro år 2001. Trots att läget inom sektorn är stabilt råder det en hård konkurrens, och när det gäller lönsamhetsutvecklingen är utsikterna inte särskilt goda. Byggandets kvantitet och kundernas förhandlingsstyrka gör att prisnivån för de produkter som säljs här hemma förblir låg. I fråga om exportprodukter hålls förväntningarna nere på grund av lågkonjunkturen inom byggnadssektorn i Tyskland.

I takt med att integrationen i Europa ökar håller tillverkningen av byggnadssnickerier på att koncentreras till större företag. I Finland finns det företag som har specialiserat sig på tillverkningen av dörrar, parkett och timmerstugor och som är tillräckligt stora för att kunna konkurrera på den centraleuropeiska marknaden. Tillverkningen av fönster och träelementhus sker huvudsakligen på den inhemska marknaden och de finska företagen inom dessa sektorer har resurser som räcker till att utnyttja närmast de möjligheter som närområdena erbjuder.

Bland de kommande utmaningarna för sektorn bör man lyfta fram särskilt dessa två: För det första tvingar de nya finska bestämmelserna om värmeisolering företagen att utveckla sina produkter och utgör i värsta fall ett hinder för användningen av timmerhus för permanent boende. För det andra kommer utvidgningen av den europeiska unionen år 2004 att medföra ökad konkurrens från områden som ligger alldeles i närheten av finländarnas viktigaste markandsområden.

Effektiva produktionslinjer, som företag har byggt up när de koncentrerat sig på färre produkter, gör det lättare för dem att möta den ökande konkurrensen. Det har också vuxit fram förädlingsföretag som koncentrerar sig på att betjäna andra företag genom att leverera produktdelar till dem. Denna nätverksbildning i början av produktionskedjan räcker dock inte utan utvecklingsinsatser bör inriktas på styrning av verksamheten utgående från kundernas önskemål. Konkurrensen från de nya EU-medlemsstaterna kan mötas med leveranser som sker i rätt tid och produkter som tillmötesgår kundernas behov.

Ytterligare upplysningar:
Branschchef Arto Vallin, Tavastlands TE-central, tfn (03) 851 5218, 050 339 2515, arto.vallin@te-keskus.fi
Överinspektör Esa Tikkanen, HIM Branschtjänst, tfn (09) 160 63681, 0500 405 459, esa.tikkanen@ktm.fi

Rapporten finns tillgänglig på Internet på följande adresser: http://www.ktm.fi/toimialaraportti och http://www.te-keskus.fi/toimialaraportti samt http://eportti.tietopalvelut.com


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab