Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.12.2002 08:18:30 / Agrolink
Branschrapport om möbeltillverkning

Möbeltillverkarnas uppfattningar om läget inom sektorn varierar. Marknaden för möbler i Finland befinner sig för närvarande i en vedertagen men ostabil situation avslöjar den branschrapport som TE-centralerna och handels- och industriministeriet publicerar 28.11.2002.

Sannolikt kommer exportens och importens volym år 2002 att vara av ungefär samma storleksordning som år 2001. Således skulle exporten uppgå till ca 256 miljoner euro och importen till ca 308 miljoner euro. Den dåliga försäljningssituation som råder i nästan hela Europa återspeglas också här i Finland. Det är närmast exporten till Ryssland och Storbritannien som har utvecklats positivt. Importen har dock inte ökat trots att det finns överkapacitet på den europeiska marknaden.

Det ostabila läget inom sektorn återspeglas bra i de motstridiga förväntningar som de små och medelstora företagen i branschen har. Vid en förfrågan hos små och medelstora företag i augusti - september 2002 (PK-yritysten toimintaympäristö ja kehitysnäkymät 2002) uttryckte de en ljusare syn än året innan på bl.a. sina förväntningar i fråga om konjunkturer och lönsamhetsutveckling. Samtidigt rapporterade företagarna om lågkonjunktur vid sektorsmötena. Denna känsla av osäkerhet har vuxit sig litet starkare mot slutet av hösten men det har inte kommit rapporter om några mer omfattande personalarrangemang eller andra dylika arrangemang inom sektorn.

Möbeltillverkarna har nu allt tydligare börjat beakta det faktum att distributionen av möbler har koncentrerats till allt färre kedjor och att dessa kedjor gör sina inköp hos allt färre tillverkare. Som följd av denna utveckling har en del möbeltillverkare en mycket bra orderstock medan andra har förlorat kunder. Med tanke på sektorns livskraft är det dock bra att tillverkare som har specialiserat sig på produktdelar har trätt in på marknaden. Möbeltillverkarna har också mer aktivt börjat utveckla sina produkter tillsammans med kunderna och designers. Företagen inom sektorn är tvungna att bedriva aktiv utvecklingsverksamhet för att kunna möta den allt hårdare konkurrens som kommer att följa på utvidgningen av EU.

Ytterligare upplysningar:
Branschchef Arto Vallin, Tavastlands TE-central, tfn (03) 851 5218, 050 339 2525,arto.vallin@te-keskus.fi
Överinspektör Esa Tikkanen, HIM Branschtjänst, tfn (09) 160 63681, 0500 405 459, esa.tikkanen@ktm.fi


Rapporten finns tillgänglig på Internet på följande adresser: http://www.ktm.fi/toimialaraportti och http://www.te-keskus.fi/toimialaraportti samt http://eportti.tietopalvelut.com
 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab