Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.12.2002 08:15:13 / Agrolink
Produktion och export av sågad trävara ökar

Produktionen av sågad trävara och dess förädlade produkter av första graden torde i år öka till totalt över 13 miljoner kubikmeter. Bakom tillväxten ligger det faktum att den inhemska efterfrågan har bibehållits samt att exporten har ökat under slutet av året. Också priserna på sågad trävara har stigit något under den andra halvan av året.

Osäkerheten i de ekonomiska prognoserna i Europa, Förenta Staterna och Japan präglar dock bedömningarna av utvecklingen i branschen under den närmaste framtiden. Också utvidgningen av Europeiska unionen väcker frågor om den finska träindustrins kommande ställning och konkurrenskraft. I flera nya medlemsländer finns det potential att utöka produktionen av sågad trävara och förädlade produkter av den, och denna potential främjas av det stöd som EU:s struktur- och socialfonder kanaliserar till branschen.

Den finska sågindustrin är dock till sin teknik konkurrenskraftig långt in i framtiden. Förädlingsgraden kan ännu höjas och på detta sätt erhålls konkurrenskraftiga produkter som kan släppas ut på marknaden.

Dessa uppgifter framgår ur en branschrapport om sågning, hyvling och impregnering av trä som arbetskrafts- och näringscentralerna och handels- och industriministeriet har producerat tillsammans och som offentliggjordes 28.11.2002.

Euroconstruc bedömer att bostadsbyggandet i Västeuropa kommer att minska med ca två procent i år och med ca 0,5 % år 2003. En vändning till det bättre väntas först år 2004, men också då torde tillväxten stanna på en procent. Reparationsbyggandet torde emellertid öka med 2-3 procent årligen.

Inom landet bedöms det att antalet byggnadsprojekt som påbörjas under år 2003 kommer att stå på samma nivå som i år. Bostadsbyggandet och reparationsbyggandet torde öka hos oss jämfört med i år.

Ytterligare upplysningar:

Branschsakkunnige Kari Aravuo, Norra Karelens TE-central, tfn (013) 246 4655 eller 040 556 2765, kari.aravuo@te-keskus.fi

Överinspektör Esa Tikkanen, HIM Branschtjänst, tfn (09) 1606 3681 eller 0500 405 459, esa.tikkanen@ktm.fi

Rapporten finns också på Internet på adressen: http://www.ktm.fi/toimialaraportit eller http://www.te-keskus.fi/toimialaraportit samt http://eportti.tietopalvelut.com


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab