Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.12.2002 07:59:16 / LF
Små förändringar i nästa års stödpaket
Överlag är förändringarna från i år rätt små i det stödpaket för nästa år, som lantbruksförhandlarna kom överens om i måndags och som SLC:s fullmäktige godkände följande dag. Siffrorna i stödpaketet presenteras i tabellform i veckans nummer av Landsbygdens Folk.
- Sänkningen av husdjursstödet på A- och B-området blir i genomsnitt 3 procent, vilket är en följd av artikel 141, sade verksamhetsledare Tage Ginström i sin redogörelse för fullmäktige i tisdags.
För de enmagade djuren, det vill säga svin, höns och fjäderfäkött följer man samma sänkning på C-området, vilket innebär att differensen mellan regionerna är oförändrad. För mjölkens del hålls däremot stödet på C-området oförändrat, fastän det sjunker på A- och B-området.
- Inom övriga sektorer, till exempel växtodlingen följer vi mycket långt årets stödnivåer påpekade Tage Ginström.
Tack vare regeringens beslut att höja det nationella stödanslaget till jordbruket med 20 miljoner euro nästa år uppgår det totala anslaget nu till 608,62 miljoner euro. Därav har 3,3 miljoner euro redan använts för att lindra beskärningarna i år.
I förhandlingarna har man räknat med ökad produktion inom ett flertal produktionsinriktningar under nästa år. Till exempel räknar man med att produktionen inom svinsektorn kommer att öka med fem procent, inom broilersektorn med 2-3 procent och inom kalkonsektorn med ända upp till 20 procent.
Växthusarealen väntas öka med två procent och djurenheterna inom dikoproduktionen likaså med 2 procent. Även arealen med fodersäd kommer att öka märkbart vilket beror på att allt korn berättigar till stöd för foderspannmål.
Det är bara inom äggproduktionen man räknar med en minskning, den skulle bli 4-5 procent.
Med tanke på den ökade produktionen vill speciellt statsmakten sätta gränser på hur stora stödsummor som får användas för de enskilda produktionsgrenarna. Dylika så kallade miljontak har också funnits tidigare, men de har nu utökats med svinsektorn, där stödtaket blir 83,7 miljoner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab