Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.12.2002 08:00:19 / LF
I EU-förhandlingarna är utgången ännu oviss
En vecka för det avgörande toppmötet i Köpenhamn är utgången av EU-utvidgningen ännu oklar. Kandidatländerna försöker pressa ut fördelar in i det sista, medan de nuvarande EU-15-länderna börjar få nog.
Mycket hänger nu på Polens inställning. Det största kandidatlandet är samtidigt den dyraste kandidaten. I Bryssel anser man att Polen försöker dra ut på förhandlingarna in i det sista av rent förhandlingstaktiska orsaker.
En rad andra kandidater, bland dem Slovenien och de baltiska länderna, har kommenterat det danska kompromissförslaget i mindre kritiska ordalag än de andra. Man misstänker emellertid att inget enskilt land vill avsluta förhandlingarna innan man ser vilket resultat Polen uppnår.
Å andra sidan uppges Ungern ha kommit med positiva signaler. Landet gav senaste fredag ett motbud till EU. Det mest centrala kravet handlar om högre kompensationer. Skulle EU gå med på kravet, kunde Ungern som första land avsluta sina förhandlingar.
Enligt tidtabellen ska detaljerna avstämmas vid EU:s utrikesministermöte i den 9-10 december. Vid toppmötet i Köpenhamn två dagar senare ska allt vara klappat och klart. Före det måste de danska förhandlarna lösa ytterligare ett problem. Det lilla öriket Malta med sina 380.000 invånare kräver en mängd särbestämmelser som är svåra att anpassa till EU-lagstiftningen. Dessutom vill malteserna ha mer pengar från EU-kassan.
Förhandlingarna med Malta släpar efter, och bedömare i Bryssel börjar tro att det inte blir något avtal för malteserna i Köpenhamn. Många ställer sig frågan om Malta överhuvudtaget menar allvar med sin EU-ansökan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab