Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
9.12.2002 08:00:29 / LF
Klar EU-majoritet mot frikoppling av stöd
En klar majoritet av de nuvarande EU-15-länderna går emot kommissionens förslag till en fullständig frikoppling av produktionen från lantbruksstöden. Det framgick då lantbruksministrarna diskuterade förslaget till mellanöversyn av CAP på sitt senaste möte.
Ett flertal efterlyste mer information om möjligheterna att införa en partiell frikoppling. Man vill nu att EU-kommissionen ska utreda de sociala och ekonomiska följderna för en sådan åtgärd. Flera länder betonar också av att beslutet från Bryssel att sätta ett tak på lantbruksutgifterna inte får ignoreras.
En majoritet av de nuvarande EU-länderna motsätter sig en generell sänkning av de direkta stöden. Man ställer sig också skeptisk till att bidragen kopplas till sociala kriterier och miljökriterier, s.k. cross compliance. Lantbruksministrarna menar att följden kan bli mer byråkrati.
EU:s lantbruksministrar nådde också enighet i den ömtåliga frågan om märkning av genmodifierade livsmedel. Efter långa förhandlingar kompromissade man fram ett majoritetsbeslut som går ut på att produkter med minst 0,9 procent genmodifierat material ska märkas. Kommissionen hoppas att kompromissen i agrarrådet ska vara ett steg mot slutet på den blockad som sedan 1999 hindrar att nya genförändrade växtsorter tillåts i EU.
De europeiska lantbruksorganisationerna COPA och COGECA har välkomnat beslutet. Enligt organisationerna bäddar överenskommelsen för klara och enhetliga regler i EU. Man anser det också bra att mjölk, ägg och kött utesluts från märkningsplikten.
Lantbruksministrarnas beslut måste emellertid ännu behandlas av EU-parlamentet, som tidigare har förespråkat en gräns på 0,5 procent. Beslutet är därför inte slutgiltigt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab