Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
2.12.2002 09:16:59 / LF
Lantbruket fick 20 miljoner till som en del av inkomstlösningen
- Efter att det i slutet av förra veckan blev klart att regeringen höjde det nationella stödet till jordbruket med 20 miljoner euro kunde förhandlingarna om lantbruksstödet nästa år gå in i ett nytt skede, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström.
Förhöjningen är en del av den inkomstpolitiska lösningen för jordbruket. I samma inkomstlösning ingår en förlängning av semesterrätten nästa år med en dag till 24 dagar. Dessutom tillsätts två arbetsgrupper av vilka den ena behandlar företagshälsovården och den andra vuxenutbildningen.
- I samband med inkomstförhandlingarna hade SLC lyft fram ett krav på ett transportstöd för skärgården. Men på den punkten konstaterade regeringen att man återkommer till frågan i samband med förhandlingarna om artikel 141.
I lantbruksförhandlingarna som fördes i måndags mellan statsmakten och producentorganisationerna drog man upp riktlinjerna för nästa års stödpaket. Parterna tog också ställning till hur de beskärningar vi står inför i årets stödpaket förverkligas.
- Vad gäller årets stödpaket är det viktigaste resultatet kanske att vi undvek en drastisk beskärning av stödet till veteodlingen. Nu stannar beskärningen vid fem euro per hektar, men vi hotades av en beskärning på hela 27 euro, berättar Tage Ginström, som redogjorde för förhandlingsresultatet på NSP:s höstmöte i tisdags.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab