Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
2.12.2002 09:17:12 / LF
Artikel 141 och mellangranskningen oroade deltagare i NSP:s höstmöte
Möjligheterna att betala nationellt stöd på basen av artikel 141 i anslutningsfördraget med EU var ett tema som berördes av flera talare vid NSP:s höstmöte på Hanaholmen i tisdags. Även mellangranskningen av EU:s jordbrukspolitik och den inkomstpolitiska uppgörelsen behandlades i flera omgångar.
Förbundsordförande Sune Eliasson konstaterade att den viktigaste frågan inom intressebevakningen under nästa år utan tvekan är förhandlingarna om stödet enligt artikel 141. Eliasson påpekade att stödet är livsviktigt för södra Finland, men att det också sätter gränser för resten av landet.
- Man kan inte utnyttja de betalningsfullmakter man har fullt ut inom det nordliga stödet om förhandlingarna om artikel 141 misslyckas. Skillnaderna blir då för stora mellan olika stödområden, påpekade Eliasson.
Eliasson berörde också östutvidgningen av EU och konstaterade att det ser ut som om jordbrukarna i de gamla EU länderna blir tvungna att avstå från en del av sina stöd, vilket i praktiken innebär att de finansierar utvidgningen. Eliasson menade att regeringen är skyldig att kompensera bortfallet i stödet med nationella medel, eftersom regeringen varit med och godkänt östutvidgningen.
- Politikerna måste därför påminnas om att det krävs pengar i budgeten och inte bara i vackra ord i festtal.
SLC ordförande Holger Falck menade i sin tur att förhandlingarna om stödet enligt artikel 141 inom kommissionen lätt blir överkörd av arbetet med mellangranskningen.
- Kommissionens tjänstemän är för en tid framöver fullt sysselsatta med mellangranskningen. Det ligger därför även i de finländska jordbrukarnas intresse att mellangranskningens vara eller inte vara inte skjuts på framtiden.
Holger Falck konstaterade också att förhandlingarna om hur de nationella stöden skall fördelas kan bli svårare i framtiden än vad de är idag. Vill det sig illa kommer nämligen produktionen att öka på sådana områden där det finns risk för överutbud och därigenom avsättningsproblem.
- Svin- och fjäderfäsektorn som får stöd per producerad enhet och inte har något tak för hur mycket stöd som totalt får betalas kommer att få problem om produktionen fortsätter att växa, menade Falck.
Inom SLC:s styrelse har man diskuterat om stödet till svin och fjäderfä borde göras degressivt i framtiden, det vill säga avtagande vid större produktion.

Personval
Av de styrelsemedlemmar som var i tur att avgå återvaldes Stefan Lundqvist från Sjundeå, Mårten Malmström från Esbo, Bo-Kristian Lindqvist från Liljendal och Yngve Bergman från Mörskom. Som nya styrelsemedlemmar valdes John Holmberg från Tenala, Kristian Westerholm från Ingå och Mikael Antell från Pernå.
Mötet utsåg följande representanter till SLC:s fullmäktige: Thomas Alm (suppleant Tom Pehkonen), Reino Wasström (Anders Wasström), Kristian Westerholm (Kim Lindström), Per Dannbäck (Mårten Malmström), Gösta Lundström (Henning Jensen), Robert Juslin (Henry Wikholm) samt Henrika Husberg (Bo-Kristian Lindqvist).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab