Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.12.2002 09:17:21 / LF
NSL grundar försöksstation på Västankvarn
Nylands svenska lantbrukssällskap, NSL, kommer i samarbete med Yrkeshögskolan Sydväst att grunda en permanent försöksstation på Västankvarn. Verksamheten kommer att inledas under år 2003. Planerna på den nya försöksstationen presenterades vid NSL:s årsmöte som hölls på tisdagen på Hanaholmen.
Nylands svenska lantbrukssällskap har redan under tjugo års tid haft försöksverksamhet på Västankvarn i Ingå och på Stor-Sarvlaks i Pernå. Under nästa år kommer försöksverksamheten alltså att få mera permanenta former.
Själva försöksstationen kommer fysiskt att befinna sig på Västankvarn, men en del av försöken kommer även i fortsättningen att göras på Stor-Sarvlaks.
Yrkeshögskolan Sydväst kommer att vara den organisation som upprätthåller verksamheten, medan NSL kommer att planera och utföra fältförsöken. Försöksstationen kommer även att utnyttjas i Yrkeshögskolans utbildning och forskning.
Under mötet diskuterades också frågan om möjligheten att slå samman de lokala lantmannagillena och lokalavdelningarna av NSP till landsbygdsföreningar.
NSL:s ordförande Bengt Sohlberg konstaterade att det finns rationella orsaker att slå samman föreningarna på lokal nivå.
- Det är viktigt att det finns såväl intresseorganisationer som rådgivningsorganisationer på lokal nivå, frågan är hur man skall kunna koordinera verksamheten på rätt sätt. Vi bör samarbeta intensivt, men rådgivningen måste även i fortsättningen vara en oberoende organisation, annars kan statsstödet i värsta fall hotas, menade Sohlberg.
Frågan var för första gången uppe i NSL:s styrelse på senaste möte då Pojo Landsbygdsförening ansökte om medlemskap i NSL. Inga beslut gjordes då, men Sohlberg lovar återkomma till frågan.
- Under vårvintern vet vi mera. Vi skall utreda saken tillsammans med NSP och även prata med den finska sidan om hur de har löst frågan.
I styrelsen fick de tre medlemmar som var i tur att avgå, nämligen Thomas Blomqvist, Kurt Nilsson och Johan Weurlander, förnyat förtroende och valdes för en ny treårs period.
Sällskapets vandringspris delades i år ut till Pernå sockens lantmannagille. Gillet har under Marina Bergheim-Ahlqvists ledning lyckats slå ihop flera gillen och arrangerade senaste sommar gillets 100 års jubileum i samband med NSL:s sommarfest.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab