Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
2.12.2002 09:17:29 / LF
ÖSP-fullmäktige diskuterade veterinärbrist i Österbotten
Bristen på veterinärer som tar sig an jordbrukets produktionsdjur var en fråga som många uttalade sig om när ÖSP:s fullmäktige samlades på måndagen i Solf.
ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik konstaterade att en stor del av veterinärerna i dag arbetar med smådjur eller livsmedelskontroll.
- Att ta in fler studerande och inrätta en svensk professur kunde få en ändring till stånd, men resultatet av sådan åtgärder ser man först på sikt.
Mats Nylund höll ett inlägg där han beskrev läget på mjölkkvotsfronten.
- Enligt prognoserna i början av året skulle kvotöverskridningen i år uppgå till 90 miljoner liter. Därför införde man i mars en straffavgift på 20 cent per överskridningsliter.
Enligt de siffror som framkommit i november blir överskridningen 50 miljoner liter.
- Det är dock mycket viktigt att vi kommer ned till landskvotsnivån. Vi hävdar ju att vi har en hög kostnadsnivå i det finländska jordbruket. Men kvotöverskridningen innebär att 150 miljoner mark mer eller mindre slängs bort och det beloppet går direkt ur böndernas egen börs. Det finns ingen marknad för den mjölkmängd som överskrider kvoten.
Nils-Anders Granvik konstaterade att de övriga produktionsinriktningarna lever i den tron att produktionstaken inte kommer emot.
- Men det behöver inte vara på det sättet. Produktionsvolymerna inom den enmagade-sektorn växer fortsättningsvis. Det ser ut som om det skulle vara fråga om tillväxt på i stort sett hela linjen. Och det finns risk att vi hamnar under kommissionens lupp.
Runar Lillandt, Lappfjärd, gick också in på strukturomvandlingens möjliga följder.
- Utbyggnaden har varit omfattande på sina håll. Men om produktionen blir så stor att vi måste ta till export ligger vi i en helt annan sits. Finns det någon som skulle tänka sig att producera smågrisar och slaktsvin helt utan stöd? I det läget kan vi i värsta fall befinna oss om tio år.

Personval
Till ÖSP:s representanter i SLC:s fullmäktige utsågs: Mats Brandt, Karleby (suppl. Markus Storbacka, Terjärv, ny), Märta Lybäck, Kronoby (Helena Broända, Nedervetil, ny), Svante Käcko, Purmo (Gunborg Östman, Larsmo), Gustav Kass, Pedersöre (Per-Ole Mård, Esse), Henrik Holm, Munsala (Henrik Strandberg, Nykarleby), Carl-Gustav Nykvist, Oravais, ny (Tore Furunäs, Maxmo), Christer Finne, frilandsodlarna (Tor-Erik Asplund, Kvevlax), Sven-Ola Hortans, Sundom (Mikael Melin, Kvevlax), Martin Edman, Malax (Roger Backholm, Korsnäs), Leif Rönnholm, Övermark, ny (Jarl-Erik Granqvist, Övermark, ny), Martin Westerberg, Yttermark (Bengt Eklund, Närpes Östra) och Bo Storsjö, Sideby (Susan Englund, Lappfjärd, ny).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab