Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
2.12.2002 09:17:38 / LF
Nedskärning av oanvända mjölkkvoter skjuts upp
Nedskärningen av gårdsvisa mjölkkvoter, som inte har utnyttjats till fullo, skjuts upp med två år. Detta enligt en förordning från jord- och skogsbruksministeriet som trädde i kraft 1 november.
Det betyder att kvoter som inte utnyttjats överförs till den nationella reserven första gången under kvotåret 2005/2006. Som kontrollperiod används de två föregående kvotåren. Det året som den outnyttjade andelen av kvoten är minst blir utslagsgivande för beslutet om överföring.
Enligt en EU-förordning kan en medlemsstat besluta om överföring av outnyttjade mjölkkvoter om inte producenten använder minst 70 procent av sin kvot antingen för leverans till mejerierna eller för direktförsäljning.
Finland har beslutat att utnyttja den möjligheten för att kunna omfördela outnyttjade kvoter till producenter som behöver tilläggskvoter. Ett annat syfte med nedskärningen är att det mjölkkobidrag och tilläggsbidrag, som binds vid kvoten och som från och med 2005 betalas ut till producenterna, så långt som möjligt ska motsvara den producerade mjölkmängden.
Hur mycket mjölkkvoterna används kontrolleras alltså första gången under kvotåret 2003/2004. Kontrollperioden för eventuella beslut om nedskärning är de två på varandra föregående kvotåren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab