Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
2.12.2002 09:17:46 / LF
Certifikat för export av ekospannmål kompletteras
Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket uppger att de har utarbetat en lösning på certifieringsproblemen vid export av ekospannmål. De certifikat som ges av myndigheterna vid export av ekospannmål kommer att kompletteras med information om själva produkten.
Dessutom kan myndigheterna vid behov ge ett separat exportcertifikat för varje parti spannmål eller motsvarande jordbruksprodukter som går på export.
För att myndigheterna skall kunna bevilja ett certifikat krävs att åtminstone dokumenten som hör samman med spannmålspartiet skall granskas varje gång ett parti med ekospannmål går på export.
EU:s ekoregler kräver inga skilda certifikat för produkter som rör sig på den inre marknaden. I praktiken har ändå spannmålsuppköparna nere på kontinenten under de senaste åren krävt att en tredje part ger ett certifikat över att det ekospannmål som säljs verkligen är ekospannmål.
Förfarandet har i praktiken stoppat exporten av ekospannmål från Finland till Tyskland, eftersom de finländska myndigheterna hittills inte gett certifikat över varje enskilt spannmålsparti som exporteras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab