Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
2.12.2002 09:18:00 / LF
Östutvidgningen blir dyrare
Utvidgningen av den europeiska unionen blir dyrare än väntat. För att bryta dödläget i förhandlingarna har ordförandelandet Danmark givit ett nytt anbud till kandidatländerna. Paketet höjer stöden till kandidatländerna med cirka 1,3 miljarder euro jämfört med EU-beslutet från Bryssel för några veckor sedan.
Framför allt inom agrarpolitiken kommer danskarna de polska och ungerska kraven till mötes. De tio länderna får rätt att omdisponera EU-pengar för andra ändamål, bland annat landsbygds- och miljöstöd, till direktstöd för lantbruket.
Det öppnar vägen för kandidaterna att på egen hand höja direktstöden till cirka 40 procent av EU-nivån åren 2004-2006, och till 50 procent år 2007. Enligt det ursprungliga förslaget skulle direktstödet inledningsvis inte få bli större än en fjärdedel av den nuvarande EU-nivån.
Dessutom höjs produktionskvoterna för mjölk, socker och potatisstärkelse, vilket samtidigt genererar nya stöd.
Kandidatländerna ska också lämnas oberörda av eventuella sänkningar av areal- och djurpremier till följd av agrarreformer efter 2006. Den tioåriga övergångsperioden för direktstöden kan kortas av, förutsatt att stödnivån i det gamla EU sjunker.
De gamla EU-länderna måste nu smälta förslaget. Mest knorrar Tyskland, som anser att budet är alltför generöst. På grund av det korta varslet har de gamla länderna inte hunnit diskutera fram en gemensam position. EU-ordföranden Anders Fogh Rasmussen ska försöka sälja förslaget till regeringarna nästa vecka.
På utrikesministermötet i Bryssel den 9 och 10 december ska alla bitar falla på plats, är det meningen. Det ska bädda för ett lyckat toppmöte med alla statschefer två dagar senare. Bland ansökarländerna var tongångarna på tisdagen försiktigt optimistiska.
Tjeckiens och Slovakiens förhandlare uppges ha kommit med positiva omdömen. Men det taktiska spelet går vidare, och kandidatländerna försöker ännu pressa det sista ur EU-budgeten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab